Чи буде реконструкція мереж на вул. Героїв Чорнобиля?

40-річні водопровідні та каналізаційні мережі по вулиці Героїв Чорнобиля не витримують навантаження. Все частіше працівника «Водоканалу» доводиться латати труби, відновлювати колодязі та ремонтувати провали в асфальті, аби хоч якось продовжити термін експлуатації всієї системи.

Проведення ремонтів ускладнюється через незначну ширину дороги та безперервний потік транспорту. 

На відрізку дороги від проспекту Миру до зупинки Алєксєєва розкидано понад 40 люків. Половина з яких водопровідні, а інші каналізаційні. Та найбільша небезпека знаходиться під асфальтом на глибині від 2 до 4 метрів. Це сталева труба 500 мм магістрального водопроводу і залізобетонна 400 мм каналізації, які вдвічі відпрацювали свій ресурс.



Юрій Федорченко, головний інженер КП «Чернігівводоканал»: «Канализация 79 года постройки. Трубы железобетонные – 20 лет амортизации. А уже лежит он 40 лет. Уже двойной срок амортизации. Канализация самотечная. Улица очень перегруженная. И если будет провал под асфальтом, то это чревато масштабной аварийной ситуацией».


Такі перспективи змусили «Чернігівводоканал» замовити проект реконструкції водогону і каналізаційного колектору. Наразі проект пройшов всі необхідні експертизи.

За проектом старі залізобетонні труби колектору замінять на двошарові пластикові. Виробник труб на півстоліття гарантує їх безаварійну експлуатацію.

Ремонтні роботи розраховані на 10 місяців. В проекті враховані і умови, що ускладнюють роботи.



Світлана Ленько, начальниця виробничо-технічного відділу КП «Чернігівводоканал»: «Зеленої зони взагалі немає, всі мережі ідуть просто по проїжджій частині. Тому проектом передбачено, щоб якнайменше постраждали абоненти, винесення водорозбірних колонок на період будівництва».

Масштаби запланованих робіт потребують значних грошових ресурсів. Реконструкція водопроводу обійдеться в 31 мільйон, а каналізаційного колектору – в 15 мільйонів.

Комунальне підприємство таких грошей немає, хоч в тарифи закладено амортизаційні відрахування, та коштів не дуже багато. На цей рік це близько 13 мільйонів гривень.

Це не поодинока проблема Чернігова. 70% мереж було збудовано у 70-ті роки і тепер майже всі вони потребують термінової заміни.

Як раніше заявляв чернігівський міський голова, для відновлення комунікацій місту потрібно близько 50 мільярдів гривень.

Сюжет телеканалу "Дитинець"

23/04/2018

Написати нам