Боржникам буде непереливки

Ситуація з боргами за комунальні послуги в Чернігові, практично залишається стабільною. Ті, хто ігнорував оплату квитанцій комунальників, продовжують це робити і надалі. Стягти гроші через судові рішення вдається далеко не завжди. Адже, якщо людина не працює офіціально, то і стягувати нема чого. Але розраховувати на те, що безкоштовні послуги триватимуть вічно – також не варто. Комунальники обмежують боржникам надання окремих послуг і це дає свій позитивний результат. Так чи варто накопичувати борги та очікувати на те, поки надання послуги буде припинено?

 

Кількість боржників залишається незмінною

Як свідчить статистика, 98% тих, кому припинили надання послуг, сплачують суму заборгованості та вартість повторного підключення протягом 2-3 діб. Тобто, казати, що коштів на комунальні послуги у боржників не має – не зовсім вірно.

І тут важко не погодитись з міським головою Владиславом Атрошенко, який наголошує, що детінізація ринку праці може суттєво покращити ситуацію в Чернігові. Пенсіонери, як правило, платять день-в-день, а саме ті, хто отримує гроші в конвертах по факту і є найбільшими боржниками за комунальні послуги.

На сьогоднішній день борги населення лише КП «Чернігівводоканал» складають 15375668,19 грн. І, дуже важливо, що в цій сумі немає простроченої заборгованості! Є відповідні рішення судів на стягнення боргу, але, вони не виконуються, бо стягувати нема чого – мешканці квартир ніде офіційно не працюють. Але чимало з них їздить на дорогих автівках, а судячи з постів у соціальних мережах, нерідко бувають на відпочинку за кордоном.

В зазначеній ситуації найкраще енергетикам: немає сплати – немає світла. Подачу води можна тільки обмежувати тільки на деякий чавс, тобто, давати по визначених годинах. Але, чи мають страждати мешканці багатоповерхівки через 2-3 боржників, які мешкають в їхньому будинку? Певно, що ні.

Боржникам обмежуватимуть надання послуг

Для розв’язання ситуації з боргами, водоканали України давно почали застосовувати практику обмеження послуги водовідведення в окремо взятій квартирі. Цей захід впливу доволі ефективно працює і в Чернігові. І лише таким чином вдається змусити потенціальних боржників платити за послуги підприємства. А от, наприклад, у ЖЕКів можливості припинити надання послуг фактично немає.

В той же час і Водоканал до недавнього часу не мав технічної можливості обмежувати надання послуг в помешканнях боржників у деяких будинках вище 5 поверхів. І чимало потенціальних боржників цим скористалося.

Але, тут, як кажуть, інтереси ЖЕКів та Водоканалу зійшлися. Ті, хто винен за послуги з водовідведення, як правило, винні і за обслуговування будинків. Тому комунальники і вирішили скооперуватися, щоб спільно вирішувати проблему боржників.

У вересні 2018 року було проведено спільну нараду між КП «Новозаводське» та КП «Чернігівводоканал», на якій було розв’язано технічні питання обмеження послуги каналізації в квартирах боржників, що мешкають у висотках.

Результатом наради став план спільних дій по роботі з боржниками. Для відключення в жовтні 2018 року було намічено конкретні адреси за якими є заборгованість, як перед одним, так і перед другим підприємством. Робота по відключенню адрес, зазначених у плані розпочнеться вже на наступному тижні.

 

Як не стати боржником

З наступного тижня власники квартир, зазначених у переліку, можуть залишитись без водовідведення. Та чи варто очікувати, поки це станеться? У боржників ще є можливість звернутися до абонентського відділу підприємств та вирішити питання погашення заборгованості.

Взагалі, якщо є труднощі зі сплатою комунальних послуг, варто звернутися за субсидією. Але, для цього, знов-таки потрібно вирішити проблему з боргами та почати платити податки. Тоді і Держава піде на зустріч.

Нагадуємо, що в Чернігові вже другий рік працює «Програма встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки». Круг осіб, які безкоштовно, за рахунок міського бюджету можуть встановити лічильники холодної та гарячої води, розширено. Саме лічильники дозволяють сплачувати виключно за спожиту воду. І, якщо використовувати її ощадливо – економія для власного бюджету буде однозначно.

Тобто, зупинити накопичення боргів можливо і за рахунок встановлення лічильників. Але, головною вимогою для їх безкоштовного встановлення є отримання субсидії, що не можливо при наявності боргів, через які субсидії і не призначають.

 

Увага! З питань вирішення проблем з заборгованістю за послуги КП «Чернігівводоканал» просимо звертатися за номером телефону 0-800-50-50-51. Цей номер працює безкоштовно з усіх видів телефонів. Часи роботи абонентського відділу: понеділок-четвер – з 08.00 до 17.00 год; п’ятниця – з 08.00 до 16.00 год. Адреса: м. Чернігів, вулиця Київська, 14А.

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

 

 

25/10/2018

Написати нам